Informatie image
Wat is Mindfulness?

De automatische piloot
Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. Thuis, onderweg en op het werk, de automatische piloot is altijd aanwezig. Let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met verleden en toekomst. Zo gebeurt het dat je verschillende routine-activiteiten doet, zonder daar je aandacht bij te hebben. Voorbeelden van dit soort activiteiten zijn: tandenpoetsen, aankleden, eten, autorijden.
Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.
De huidige ervaring
Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.
Intenser leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Bewuste keuzes maken
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken.
Mindfulness kun je oefenen
Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor ga je aan de slag met verschillende aandachtsoefeningen. Hoe meer je deze ‘aandachtspier’ traint, hoe beter deze zich zal ontwikkelen.